Huet under armen og armen i bind?

Du har terpet og terpet og alt «sitter perfekt» på trening. Du og hunden er supersamkjørt og dere syns agility er det morsomste i hele verden. Så kommer konkurransedagen og nervene tar overhånd. Hjertet banker høyere enn speakeren og banedemensen begynner å slå til. Hvilken side skulle man ta det hoppet fra igjen? Hvordan hadde jeg egentlig tenkt å unngå den tunnelfellen? Banen er lekende lett og du skulle SÅ gjerne hatt det nappet, det Certet eller den seieren. Alt blir likevel feil, og du vet at dere kan mye bedre enn dette. Det er veldig ergelig – og det sitter i hodet. Det er mange måter å trene mentalt på. For å kunne gjennomføre en bane på en god måte må hodet være på plass. For meg er det svært viktig å ha rett fokus og ikke la noe forstyrre meg i konkurransesettingen. Jeg må kunne klare å skru av og på, og fokusere når det gjelder, for mellom løpene mine er jeg tobarnsmamma. I 2018 har jeg jobbet mye med å flytte fokuset vekk fra prestasjonspresset og heller fokusere på elementer som har vært viktige for meg. Med Streken har jeg den siste tiden hatt to mål på banen: Gjøre vårt beste og ha det gøy. Når fokuset blir å få napp, cert eller bli plassert, fungerer vi ikke optimalt. Vi må tørre å ikke bry oss om resultater, vi må tørre å ikke bry oss om hva andre synes og vi må tørre å gjøre vår greie – noe som ofte er HELT annerledes enn andres greie. Jeg konkurrerer faktisk med en whippet. Med Hurra har jeg hatt helt andre mål. Der har hovedfokuset vært på å være rask, tydelig og gjøre jobben min skikkelig. Jeg har hatt en bratt læringskurve når det gjelder agility med Border Collie, og en ting jeg har lært er at jeg må kunne tenke fort og at jeg må være tidlig ute. Da jeg fikk Hurra var det flere som kommenterte at «jeg nå måtte begynne å LØPE på agilitybanen». De har tydeligvis aldri konkurrert med whippet. En whippet må følges hele veien, og selv om den ikke løper så fort på en agilitybane, må du selv løpe ganske raskt for å rekke å være der du skal. Med Hurra kan jeg jo stå i midten og sende henne dit jeg vil. Jeg må imidlertid tenke veldig raskt, og time kommandoene rett, for hunden er superrask. Det er jeg ikke vant med. Jeg har også lært at jeg ikke må ta hundens selvstendighet for gitt. Den trenger klare, gode beskjeder for å kunne gjøre et godt løp – selv om den er en Border Collie. Dersom hodet mitt ikke er på rett sted og jeg ikke gjør en skikkelig jobb, fungerer heller ikke samspillet. Det sitter i hodet.

Jeg fikk et veldig godt tips om Podcasten «Mentala Mästare» av en agilitymedsammensvoren. Denne har jeg hørt mye på og lært mye av. Den har fått meg til å tenke og bli en bedre utøver. Jeg jobber også mye mentalt når jeg er ute på treningstur; noen ganger mer vellykket enn andre. Det handler imidlertid om å gjøre seg sterk. Mentalt sterk. Det handler om å gjennomføre de antall intervaller man har planlagt, selv om man kanskje heller vil gå inn og se på TV. Det handler om å sykle til jobben i regnvær, selv om det er mer komfortabelt å kjøre bil. Det handler om å løpe en tur i skogsmørket om høsten, selv om man er sinnsykt mørkredd. Det handler om å stå opp kl 5.30 for å trene hundene før jobb, selv om man gjerne vil bli under dyna en time til. Det sitter i hodet. Man må tørre og stole på seg selv og egne vurderinger. Man må komme seg ut av komfortsonen og man må bli bevisst på egne hindringer. Ellers blir man ikke bedre.

Neste helg skal vi på agility- og mentaltreningskurs med
Eli Beate Sæther og Christoffer Remøy Endresen. Eli Beate er en av Norges beste agilityutøvere. I VM har hun tatt sølv i hopp 2016 og 2017, samt bronse sammenlagt i 2017. Christoffer har jobbet med alt fra den vanlige mannen i gaten til olympiske mestere. Det siste året har han spesialisert seg på agility som sport når det kommer til det mentale og det fysiske. Jeg gleder meg masse til både teori og praksis rundt hvordan jeg kan trene mer mentalt!

Foto: Annette C. Lund
Dette innlegget ble publisert i Mental trening, Trening og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.