Hverdagstips for hverdagshelter

Har du noen gang følt at du ikke strekker til? Har du noen gang opplevd at energien daler til langt under bakkenivå? Har du noen gang ønsket at du hadde en oppskrift på hvordan hverdagen kunne blitt litt bedre? Da bør du fortsette å lese. Oppskriften jeg kommer med her er forskningsbasert, godt forankret i mitt yrke som klinisk ernæringsfysiolog, iblandet en dæsj med egenerfaring.

Oppskrift på en bedre hverdag:

Kosthold. Kort oppsummert: Spis sunt. Maten vi spiser er grunnleggende for oss. Dersom ikke kroppen får alle næringsstoffene den trenger, fungerer den heller ikke optimalt. Men hvilke næringsstoffer trenger kroppen, og hva er egentlig sunn mat? Mat trenger ikke være noe hokus pokus. Du trenger ikke en avansert diett, superfoods eller kosttilskudd som tømmer bankkontoen din raskere enn dagens strømpriser. Vanlig mat er bra nok. Du kommer langt med et jevnt inntak gjennom dagen, variasjon og fokus på grovt, grønt og magert. Vil du vite mer? Klikk her.

Søvn. Kort oppsummert: Sov nok. Søvn er essensielt for å opparbeide overskudd. Søvn er i tillegg viktig for hukommelse, konsentrasjon, læring og humør. Sover man for lite kan man faktisk bli syk. Visste du at for lite søvn øker risikoen for fedme, diabetes type II, hjertekarsykdommer og kreft, i tillegg til angst, depresjon og demens? Tenk på det neste gang du velger å sløve foran TV’n i stedet for å gå å legge deg… Det nytter dessverre ikke å sove lenge hver fridag og «hente igjen» alt det tapte heller. Neida, det er søvnen før kl 00 hver dag som er aller viktigst. Vil du lese mer? Klikk her.

Frisk luft og dagslys. Kort oppsummert: Kom deg ut. Sollyset er avgjørende for alt liv – også for mennesker. Dersom vi ikke får nok dagslys kan vi faktisk utvikle psykiske problemer. Kombinerer vi dagslyset med frisk luft får vi enda større effekt. Frisk luft bedrer konsentrasjonen, klarner tankene og gir god søvn. Får vi i tillegg solstråler med på kjøpet i 15 minutter får vi dagsbehovet vårt av vitamin D (det gjelder dog kun fra midten av april til midten av oktober ved norske forhold). Det er godt dokumentert at frisk luft og dagslys gir god helse. En av studiene viste at for hver time tilbragt ute i dagslys minsket risikoen for alvorlig depresjon, og at man hadde bedre humør og brukte mindre antidepressiva. En annen studie har vist at sykehusrom med mye sollys forkorter innleggelsestiden for deprimerte pasienter med inntil 3o dager! Kom deg ut i dagslys og få litt frisk luft.

Natur og bevegelse. Kort oppsummert: Kom deg ut. Ja, enda en god grunn til å komme seg ut. Litt bevegelse hver dag er alfa og omega for en god hverdag. Det trenger ikke være blodslit på et treningssenter, snarere tvert i mot. Kombinerer du litt bevegelse med frisk luft og dagslys slår du tre fluer i en smekk. Dersom du har mulighet, ta gjerne turen ut i naturen. Forskning viser at fysisk aktivitet og naturopplevelser sammen kan bidra til god helse. Det trenger ikke være ekstremsport opp til de høyeste fjelltopper eller lange ekspedisjoner på vidda. Det er nok å gå en liten tur ved lunsjtider – eller på et annet tidspunkt som passer. Forskning viser at selv korte spaserturer gir synlig gunstig effekt på hjernen. Bevegelse er også bra for fordøyelsen. Dersom man kombinerer bevegelse med litt friluftsliv vil det faktisk øke levealder, forbedre immunforsvaret, redusere stress og forhindre sykdom. Vil du lese mer? Klikk her og her.

Stress. Kort oppsummert: Stress ned. Det å stresse ned i vår hektiske hverdag er viktig. Når det er sagt er kroppen vår faktisk laget for å takle kortvarig stress. Vi blir til og med mer skjerpet når vi utsettes for kortvarig stress. Problemet oppstår hvis det blir langvarig. Stress gjør immunforsvaret vårt dårligere slik at vi blir lettere syke, og stress kan forverre symptomene ved flere magetarmsykdommer. Stress kan også føre til utbrenthet. Hvis man stiller for høye krav til seg selv både på jobb og hjemmebane over tid, kan man bli utbrent. Det fører til at man ikke har mer å gi, og går ut over både egen og andres livskvalitet. Senk skuldrene, legg lista på et passe nivå og stress ned. Du trenger ikke rekke alt. Vil du lese mer? Klikk her.

Tenk positivt. Kort oppsummert: Tenk at dagen er bra. Våre tanker påvirker hverdagen vår og kan faktisk påvirke våre følelser og oppførsel. En positiv holdning fremkaller en kjedereaksjon av tanker, hendelser og resultater som gir ekstraordinære resultater. Hvis vi klarer å tenke positivt er det lettere å nyte hverdagen. Det finnes alltid noe positivt å fokusere på. Negative tanker og holdninger bygger deg ikke opp, men drar deg ned. Du bestemmer selv hvordan dagen din skal være: bra eller dårlig. Du bestemmer selv hva slags humør du skal være i: blid eller sur. Du bestemmer faktisk selv hva du ønsker å fokusere på. Fokuser på det som har vært bra, i stedet for alt som er dårlig. Fokuser på alt du kan være takknemlig for, i stedet for alt du ikke har. Fokuser på løsningen i stedet for problemet. Livet blir ikke alltid som planlagt eller forventet, men ved å tenke positivt kan hverdagen bli litt bedre.

Vær tilstede. Kort oppsummert: Legg vekk telefonen. Alt må ikke dokumenteres. Det er fullt mulig å nyte et øyeblikk og lagre det i hukommelsen uten at det må ut på sosiale medier. Vær tilstede i ditt eget liv. Vær tilstede sammen med andre og vær tilstede når du er alene. Legg merke til en vakker soloppgang eller en flott stjernehimmel. Legg merke til lyden av fuglesang eller lukten av nybakte boller. Legg merke til de små detaljene i hverdagen og gled deg over dem.

Vær hyggelig. Egoisme og albuer kommer aldri noen til gode – ikke deg selv en gang. Du får så mye glede igjen av å være hyggelig – og det kommer andre til gode også. Erik og Kriss har satt ord på dette i en av sangene sine og forteller verden at det «Ekke feil å være hyggelig». Det er det virkelig ikke. Rekk ut en hjelpende hånd der det trengs, gi et smil til de du møter, tenk på andre og ikke deg selv – da blir hverdagen bra 🙂

Jeg avslutter med refrenget til Erik og Kriss og håper du får en litt bedre hverdag – nå som du har en god oppskrift 🙂

Gi meg et smil og du har det som trengs
For jeg har lenge lært at det glade hjerte lever lengst
Har sagt det ettertrykkli’
Ekke feil å være hyggelig,
Smiler du når ingen er tilstede er du lykkeli’

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsøyeblikk. Bokmerk permalenken.